Wat kost een raszuivere chihuahua?

Vaak krijgen wij de vraag: wat kost een raszuivere Chihuahua eigenlijk? De meeste fokkers hanteren doorgaans vergelijkbare prijzen, die veelal afhangen van de “kwaliteit” van de pup. Hiermee bedoelen we of de pup geschikt is voor show- of fokdoeleinden, of eerder kwalificeert als een gezelschapshondje/huishondje. Een gezelschapshondje is doorgaans een uitstekende Chihuahua die voldoet aan de rasstandaard, maar wellicht niet perfect genoeg is voor fok- of showdoeleinden.

Herplaatser of oudere pup

Soms houdt een fokker een pup wat langer aan om de ontwikkeling te monitoren of om te overwegen de pup te gaan showen. In dergelijke gevallen kan het voorkomen dat er toch een klein foutje optreedt, zoals bijvoorbeeld een onder- of overbeetje. Deze pups worden vaak tegen een lagere prijs herplaatst, variërend tussen de 750 en 1250 euro, afhankelijk van de leeftijd.

Gezelschapshondje/huishondje

Een jonge pup tussen de 9 en 12 weken, waarvan de fokker van mening is dat deze net niet perfect genoeg is voor tentoonstellingen of een klein foutje heeft dat geen belemmering vormt voor normaal functioneren als gezelschapshond, wordt vaak verkocht als huishondje. De prijzen hiervoor variëren tussen de 1500 en 2000 euro.

Show/fok

Dan hebben we ook nog de pups waarvan de fokker van mening is dat het een veel belovende pup is voor de show en/of fok. Deze pups hebben op het moment dat zij het nestje mogen verlaten geen afkeurende foutjes of eigenschappen. De prijzen voor deze pups liggen aan de hogere kant, omdat er hoge verwachtingen van deze pups zijn. Voor show/fok hondjes beginnen de prijzen vanaf 2000 euro en dit kan oplopen tot gemiddeld zo’n 2750 á 3000 euro.

Waarom zulke hoge bedragen?

Hieronder een snel voorbeeld over de verschillen in prijzen tussen stamboomfok en stamboomloos:


Stamboom fokker:Particulier:
Aanschaf teef € 2500,- / € 3000,- € 500,-
Patella Luxatie onderzoek, per hond € 60,- /
Verplichte show voor fokgeschiktheid, per hond € 55,- /
Dekking € 1500,- € 150,-
Speciale voeding drachtige teef € 100,- € 0 – 50,-  
Echo bevestiging dracht € 50,- /
Geboorteaangifte Raad van Beheer,
identificatie, DNA + stamboom, PER PUP
€ 127,60 /
Eventueel keizersnede € 600,- € 600,-
Speciale voeding voor moeder en pups € 200,- € 0 – 50,-
Vaccinatie 6 weken, per pup! € 35,- € 35,-
Vaccinatie 9 weken, per pup! € 35,- /
Eventueel vaccinatie 12 weken + rabiës enting, per pup! € 60,- /
Puppypakket, per pup € 50 – 100,-   € 0 – 20,-

* Deze prijzen zijn slechts een voorbeeld. De prijzen kunnen variëren.

Translate »