Wat kost een raszuivere chihuahua?

Vaak krijgen wij de vraag; wat kost een raszuivere chihuahua nou eigenlijk?
De meeste fokkers hanteren wel ongeveer dezelfde prijzen. De prijzen zijn vaak afhankelijk van de “kwaliteit” van de pup. Hiermee wordt bedoeld of de pup van show/fok kwaliteit is of toch meer de kwaliteit van een huishondje/gezelschapshondje. Een huishondje is vaak een prima chihuahua die voldoet aan de rasstandaard maar gewoon net niet het perfecte hondje waar de fokker graag mee zou willen showen of fokken.

Herplaatser of oudere pup

Soms houdt een fokker wel eens een pup wat langer aan om de ontwikkeling in de gaten te kunnen houden, of met de gedachte ermee te kunnen gaan showen. Het kan voorkomen dat er dan toch ineens een foutje ontstaat in bijvoorbeeld het gebitje zoals een onder- of overbeetje. Deze pups worden dan vaak herplaatst voor een lagere prijs, u kunt hierbij denken aan prijzen variërend tussen de 750 en 1250 euro, afhankelijk van de leeftijd.

Gezelschapshondje/huishondje

Een jonge pup die tussen de 9 en 12 weken het nestje mag verlaten, waarvan de fokker van mening is dat deze pup net niet perfect genoeg is om deel te nemen aan tentoonstellingen, of de pup heeft een klein foutje wat geen belemmering is om normaal te kunnen functioneren als gezelschapshond, wordt vaak verkocht als huishondje. Deze prijzen variëren tussen de 1500 en 2000 euro.

Show/fok

Dan hebben we ook nog de pups waarvan de fokker van mening is dat het een veel belovende pup is voor de show en/of fok. Deze pups hebben op het moment dat zij het nestje mogen verlaten geen afkeurende foutjes of eigenschappen. De prijzen voor deze pups liggen aan de hogere kant, omdat er hoge verwachtingen van deze pups zijn. Voor show/fok hondjes beginnen de prijzen vanaf 2000 euro en dit kan oplopen tot gemiddeld zo’n 2750 á 3000 euro.

Waarom zulke hoge bedragen?

Hieronder een snel voorbeeld over de verschillen in prijzen tussen stamboomfok en stamboomloos:

Stamboom fokker:Particulier:
Aanschaf teef € 2500,- / € 3000,- € 500,-
Patella Luxatie onderzoek, per hond € 60,- /
Verplichte show voor fokgeschiktheid, per hond € 55,- /
Dekking € 1500,- € 150,-
Speciale voeding drachtige teef € 100,- € 0 – 50,-  
Echo bevestiging dracht € 50,- /
Geboorteaangifte Raad van Beheer,
identificatie, DNA + stamboom, PER PUP
€ 127,60 /
Eventueel keizersnede € 600,- € 600,-
Speciale voeding voor moeder en pups € 200,- € 0 – 50,-
Vaccinatie 6 weken, per pup! € 35,- € 35,-
Vaccinatie 9 weken, per pup! € 35,- /
Eventueel vaccinatie 12 weken + rabiës enting, per pup! € 60,- /
Puppypakket, per pup € 50 – 100,-   € 0 – 20,-

* Deze prijzen zijn slechts een voorbeeld. De prijzen kunnen variëren.

Translate »