Waarom een stamboom?

Waarom kiest u voor een raszuivere chihuahua met FCI-stamboom?

Het is van groot belang om bij de aanschaf van een hond te overwegen om te kiezen voor een hond met een officiële stamboom, met name bij rassen zoals de Chihuahua. Hier zijn enkele redenen waarom het hebben van een stamboom van onschatbare waarde kan zijn:

  1. Gegarandeerde Afstamming: Een stamboom biedt volledige transparantie over de afstamming van de hond. Dit betekent dat je met zekerheid kunt weten dat de hond van zuiver ras is en dat de ouders conform de rasstandaard zijn gefokt.
  2. Rasstandaard: Een stamboom garandeert dat de hond voldoet aan de officiële rasstandaard. Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten op het gebied van grootte, gewicht, lichaamsbouw en vachttype. Het voorkomt onaangename verrassingen en zorgt ervoor dat je een hond krijgt die voldoet aan de karakteristieken van het ras.
  3. Gezondheid en Genetica: Fokkers die stamboomhonden fokken, hechten vaak veel waarde aan gezondheid en genetische diversiteit. Door de afstamming te kennen, wordt het gemakkelijker om mogelijke genetische risico’s te vermijden en te zorgen voor een gezonde hond.
  4. Verantwoord Fokken: Fokkers die stambomen verstrekken, zijn vaak betrokken bij verantwoord fokken. Dit draagt bij aan het behoud en de verbetering van het ras, omdat deze fokkers streven naar het produceren van gezonde, goed aangepaste honden.

Door te kiezen voor een hond met stamboom, investeer je niet alleen in de zuiverheid van het ras, maar ook in de gezondheid en het welzijn van je toekomstige huisdier. Het is een waardevolle keuze die de kansen op onverwachte complicaties vermindert en zorgt voor een langdurige, positieve relatie met je nieuwe metgezel.

De raad van Beheer

De Raad van Beheer voert strikte controles uit bij officieel geregistreerde fokkers, wat een waarborg is voor verantwoord fokken. Een belangrijke regel is bijvoorbeeld dat een teef slechts één keer per jaar een nest mag krijgen, met een minimale periode van 12 maanden tussen de geboortes. Zelfs een dag te vroeg kan leiden tot juridische stappen, waarbij fokkers voor het tuchtcollege moeten verschijnen en bestraft kunnen worden met boetes en/of een fokverbod.

Deze regelgeving en handhaving zorgen ervoor dat bij stamboomfokkers geen sprake is van uitbuiting. Het waarborgt niet alleen de gezondheid van de teven maar draagt ook bij aan het welzijn van de pups. Door te kiezen voor een hond met stamboom ben je verzekerd van een betrouwbare achtergrond en draag je bij aan het ondersteunen van fokkers die zich houden aan ethische normen en het welzijn van de dieren vooropstellen. Het is een geruststellende gedachte dat de fokkers die onder toezicht staan van de Raad van Beheer zich committeren aan hoge standaarden en de belangen van de dieren vooropstellen.

DNA

Het fokproces bij officieel geregistreerde fokkers met stambomen is zeer zorgvuldig en transparant. Nadat een teefje is bevallen, wordt een afspraak gemaakt met een buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer. De buitendienstmedewerker bezoekt het nest wanneer de pups ongeveer 5 tot 6 weken oud zijn. Tijdens dit bezoek worden de pups geïdentificeerd door middel van het plaatsen van microchips en wordt er een DNA-sample afgenomen.

Het DNA van de pups wordt vervolgens vergeleken met het DNA van beide ouderdieren. Dit garandeert met absolute zekerheid dat de ouders die op het stamboom vermeld staan, daadwerkelijk de biologische ouders zijn. Nadat alles is gecontroleerd en in orde bevonden, ontvangt de fokker tussen de 9 en 12 weken (gemiddeld) de stambomen, inclusief het DNA-profiel van de pups.

Deze grondige procedures waarborgen niet alleen de zuiverheid van het ras maar geven ook garanties over de te verwachten grootte en gewichtsklasse van de pup. Bij aankoop van een chihuahua pup met stamboom, weet je dus met zekerheid dat je een raszuivere chihuahua hebt, met een voorspelbaar gewicht tussen 1,5 kg en 3,5 kg. Het biedt een geruststellende garantie voor kopers die waarde hechten aan transparantie en de zekerheid willen hebben over de afkomst en eigenschappen van hun toekomstige huisdier.

Wat kost een raszuivere chihuahua?

Wilt u weten wat nou de aanschaf van een raszuivere chihuahua kost?
Meer informatie vindt u op deze pagina

Translate »