Waarom een stamboom?

Waarom kiest u voor een raszuivere chihuahua met FCI-stamboom?

Stel je eens voor, een particulier krijgt een nestje met Chihuahua x Teckel en bied deze pups aan op marktplaats of facebook als rasechte chihuahua. Mama (chihuahua) is aanwezig bij het puppy bezoek, de vader (Teckel) niet.
Zo’n klein lief pupje neemt u uiteraard graag mee naar huis, want het feit is, dat alle pups er gewoon hartstikke schattig en lief uit zien als ze nog zo klein zijn! Daarnaast is het voor een pupkoper misschien ook niet echt zichtbaar dat er een ander ras doorheen zit.

Na een aantal maandjes begint het pupje dan toch ineens wel wat hoog op de pootjes te staan en krijgt hij/zij ook een smaller hoofdje met langer snuitje… ook de oortjes krijgen een iets andere vorm.
Wanneer de pup dan volwassen is weegt hij/zij ineens ook een stuk zwaarder… Oplopend tot misschien wel zo’n 8 kg! Dat was toch niet echt de bedoeling toen u een “chihuahua” pup dacht te kopen?

En dan, nog geen jaar later, staat er opeens weer een nieuwe advertentie van dezelfde particuliere verkoper, hetzelfde moederhondje en weer een nestje “chihuahua” pups op marktplaats. Niemand die dit controleert of bijhoud.

Wanneer u kiest voor een stamboom chihuahua, weet u zeker dat u een 100% raszuivere chihuahua koopt.

De Raad van Beheer houdt controle bij de officieel geregistreerde fokkers. Zo mag een teef maar één keer per jaar een nest krijgen, er moet minimaal 12 maanden tussen de geboortes zitten. Bij 1 dag te vroeg, moeten de fokkers voor het tuchtcollege komen en krijgen zij dan een boete en/of fokverbod opgelegd. U weet dus zeker dat er bij stamboom fokkers geen uitbuitingen plaatsvinden!


DNA

Zodra een teefje bevallen is wordt er een afspraak gemaakt met de buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer. Deze komt dan langs als de pups ongeveer 5 a 6 weken oud zijn om het nest te identificeren. De pups worden dan voorzien van een microchip en er wordt een DNA sample afgenomen. Het DNA van de pups wordt vergeleken met het DNA van beide ouderdieren.

Zodra dit allemaal in orde is, ontvangt de fokker tussen de 9 en 12 weken (gemiddeld) de stambomen met het DNA-profiel van de pups. U weet dus absoluut zeker dat de ouders die op het stamboom staan vermeld, ook ECHT de ouders zijn! En het chihuahua pupje dat u heeft aangeschaft is dus ook echt een raszuivere chihuahua die klein zal blijven, met een gewicht variërend tussen de 1,5kg en 3,5kg.

 

Wat kost een raszuivere chihuahua?

Wilt u weten wat nou de aanschaf van een raszuivere chihuahua kost?
Meer informatie vindt u op deze pagina

 

 

FCI

Translate »